Header Ads

Rawatan Akupuntur Untuk Bulus


Bila si bulus kesayangan anda mengalami masalah kurang selera makan, pasti anda risau kan? Habis semua makanan dibeli untuk menarik minat si bulus untuk makan. Hasilnya tetap sama, makanan tidak dijamah. Jika doktor mengesyurkan si bulus untuk menjalani rawatan secara akupuntur, cubalah! Tapi bagi sesiapa yang risau tentang rawatan ini. Jom lihat kebaikan kaedah rawatan ini untuk si bulus.

Akupuntur Veterinary
Kaedah rawatan secara akupuntur diterima baik oleh kalangan veterinar, sebagai salah satu kaedah rawatan tradisional yang berguna untuk menyokong rawatan konvensional. Ia digunakan untuk melegakan kesakitan, gangguan rangka dan berfungsi sebagai alat diagnostik. Veterinar cenderung untuk menggunakan rawatan akupunktur hanya dalam hal-hal tertentu, dan bukannya sebagai rawatan utama bagi setiap penyakit yang dihidapi oleh haiwan. Pastikan rawatan akupuntur yang dijalankan ke atas si bulus, dibuat selepas mendapat nasihat daripada doktor veterinar anda.

Rangsang Selera Makan
Hilang selera makan merupakan satu tanda kesihatan si bulus anda berada pada tahap yang kurang baik. Rawatan akupuntur dapat membantu si bulus untuk merangsang pergerakan tenaga dalam badan mereka. Mengikut teori perubatan tradisional Cina, rawatan ini boleh membantu memulihkan sekatan yang ada di dalam badan si bulus dan dapat mengimbangi tenaga di dalam tubuh badan mereka. Selain dapat memulihkan selera makan si bulus, rawatan ini juga dapat merawat penyakit hati dan buah pinggang.

Perubatan Sokongan
Rawatan tradisional akupuntur ini, terbukti dapat membantu si bulus yang mempunyai masalah yang lebih serius seperti buah pinggang. Rawatan ini dapat membantu kaedah rawatan lain dengan baik, kerana akupunktur dapat merangsang buah pinggang dan kecergasan si bulus. Rawatan ini lebih bersifat semulajadi dan tidak melibatkan sebarang pembedahan atau kaedah penggunaan mesin-mesin perubatan yang lain, tetapi hanya menggunakan beberapa batang jarum halus khas untuk akupuntur.

Rawatan
Jarum! Bukan sahaja menakutkan si bulus malah pemiliknya juga pasti akan gerun apabila mendengar perkataan 'jarum' ini. Jangan risau, jarum halus yang digunakan dalam rawatan ini lebih halus dan tidak menyakitkan, jika hendak dibandingkan dengan jarum yang doktor veterinar gunakan untuk memberi suntikan kepada si bulus. Semasa sesi rawatan dijalankan, si bulus akan rasa lebih tenang dan adakalanya mereka akan tertidur.


p/s: Doktor veterinar anda akan mengesyorkan kekerapan yang sesuai bagi rawatan ini ke atas si bulus anda. Jadi, anda sudah boleh cuba kaedah rawatan ini jika disyorkan oleh pakar. Tak perlu risau lagi..

Tiada ulasan

Imej tema oleh moorsky. Dikuasakan oleh Blogger.