Header Ads

AWAS! Tanda Si Bulus 'Benci' Anda!


Memiliki kucing sebagai haiwan peliharaan merupakan satu terapi, di mana emosi pemilik bulus akan menjadi baik selepas melihat telatah mereka yang comel dan lucu. Tetapi, awas! Dalam kecomelan dan kelucuan si bulus, anda mungkin 'dibenci' oleh mereka. Jom lihat tanda si bulus mula 'benci' anda dalam diam!

Cenderamata Hairball
Selalunya kucing yang berbulu panjang akan mengeluarkan hairball. Hairball boleh menyebabkan kucing batuk dan muntah. Dengan berbuat begitu mereka akan merasa lega kerana hairball telah dikeluarkan. Tetapi berhati-hati, jika si manja 'berdendam' dengan anda, kemungkinan besar permaidani import anda menjadi 'port' untuk mereka keluarkan hairball.

'Wangian' Si Bulus
Menjadi kebiasaan kucing jalanan yang akan meninggalkan tanda-tanda yang kurang enak pada rongga hidung anda. Hati-hati! Jika si bulus anda 'buat perangai' tempat paling empuk seperti sofa, akan menjadi tempat 'penanda' mereka. Si bulus akan memberontak dan meninggalkan bau-bauannya di ruang rumah anda, bila anda lupa untuk membersihkan bekas litter mereka. Jadi, tuan bulus semua, jangan lupa bersihkan bekas litter box si manja anda.

Cari Gaduh
Si bulus yang membenci si tuan, selalunya akan mencari 1001 idea untuk menyakitkan hati tuannya. Dapat dilihat semasa anda di dapur. Bekas makanan si bulus masih banyak, tetapi si bulus tetap cuba mencuri ikan yang ada, walhal si bulus tidak makan ikan yang di ambilnya. Jangan marah, ini semua si bulus lakukan untuk menarik perhatian anda.

Mangsa sebagai hadiah
Kucing merupakan haiwan pemangsa yang baik. Setakat haiwan yang kecil seperti tikus, lipas dan lipan, sudah menjadi 'makanan' mereka untuk 'dikerjakan'. Tetapi yang mengejutkan, si bulus membawa masuk mangsa mereka ke dalam rumah dan di biarkan merata-rata. Tahu-tahu sahaja ada bau bangkai dalam ruangan rumah anda.

Bulu
Kucing dan bulu tidak dapat dipisahkan. Bulu kucing walau diberi rawatan terbaik sekali pun tetap akan tertanggal. Si bulus selalunya akan duduk di tempat-tempat penting kepunyaan anda seperti baju. 'Port' paling seronok untuk didiami oleh si bulus adalah baju. Baju yang anda selalu guna pakai akan menjadi tempat kegemaran mereka, kerana mereka ingin anda menyedari tentang kewujudan mereka.

Hilang
Selalunya barang-barang kecil seperti getah rambut, sapu tangan dan botol ubat sentiasa menjadi permainan si bulus. Sebelum semuanya hilang dari pandangan mata anda, lebih baik anda menyimpan barang-barang penting yang menjadi permainan si bulus ditempat yang selamat dan terhindar dari si dia.

Tindakan yang diambil oleh si bulus bukanlah untuk membenci anda sebagai pemilik, atau membuat anda membenci 'perangai' mereka. Si bulus melakukan 1001 muslihat adalah untuk menarik perhatian anda dan ingin bermanja. Jadi, pastikan anda sebagai pemilik, punya ruang dan peluang untuk mereka bermanja ya.. 😊

Tiada ulasan

Imej tema oleh moorsky. Dikuasakan oleh Blogger.