Header Ads

7 Baka Kucing Tidak Bawa Alahan

Sesetengah penggemar kucing perlu 'menguburkan' niat mereka untuk memelihara si bulus kerana tidak tahan pada alahan. Kebiasaannya,  alahan boleh berlaku disebabkan bulu atau air liur mereka. Walaupun tidak ada 100% kucing yang terhindar dari memberi alahan kepada anda, TUJUH baka ini boleh dipelihara dan tidak memberikan alahan yang teruk kepada manusia.

Devon Rex

 1# Devon Rex dan Cornish Rex
Sangat sesuai dijadikan haiwan peliharaan bagi pemilik yang bekerjaya. Devon Rex dan Cornish Rex adalah dua spesis yang sama, cuma baka jenis Cornish Rex merupakan baka tertua di dalam class Rex.  Baka ini sangat perihatin dan manja apabila berada dekat dengan pemiliknya. Tidak cenderung untuk mencari 'masalah' semasa berada di luar rumah. Disebabkan bulunya sedikit, rumah anda pasti terhindar dari lebihan bulu yang berguguran. 

Javanese2# Javanese
Baka jenis Javanese mempunyai tahap kecerdasan yang tinggi dan sangat baik untuk di ajak berkomunikasi. Baka jenis ini seolah-olah memahami setiap perbualan, apabila bercakap dengannya. Javanese akan memberi tindak balas 'meow' semasa berkomunikasi. Baka jenis ini diiktiraf sebagai baka yang sangat bagus dalam kemahiran komunikasi. Javanese juga adalah spesis baka yang setia dan mudah dilatih.

Sphynx


3# Sphynx Cat
Berasal dari Kanada dan terkenal dengan gelaran kucing tidak berbulu, baka jenis Sphynx merupakan baka yang sangat sesuai dijadikan peneman anda, yang tidak membawa alahan kepada pemiliknya. Kulit Sphynx sebenarnya dilindungi oleh bulu halus yang tidak dapat dirasai dan lihat oleh ramai orang. Disebabkan baka ini tidak mempunyai bulu yang lebat, kawasan sekitar bahu, telinga dan hidung akan menampakkan kedutan yang jelas. Berkelakuan baik dan mempunyai tahap tenaga yang tinggi. Sphynx sentiasa inginkan perhatian dan akan sentiasa mencari jalan untuk mendapatkan perhatian dari pemiliknya.


Oriental Shorthair

4# Oriental Shorthair
Oriental Shorthair adalah jenis baka yang mempunyai saiz badan yang panjang dan kurus, dengan telinga yang besar dan mempunyai mata tajam, tampak sombong. Baka ini tergolong dalam baka jenis siam. Walau bagaimanapun, baka ini tidak kelihatan seperti baka siam, dan mempunyai lebih daripada 300 warna dan corak. Baka ini sangat memerlukan perhatian daripada pemiliknya dan kaya dengan kasih sayang.

Colorpoint Shorthair


5# Colorpoint Shorthair
Baka yang sangat senang bergaul dan 'murah' dengan kasih sayang. Buat sesiapa yang memiliki baka ini, pastinya anda akan dilimpahi dengan kasih sayang yang berpanjangan. Colorpoint shorthair sangat peka dengan keadaan sekeliling, terutama sekali terhadap perasaan. Jika anda merasa sedih, baka jenis ini akan sentiasa berada dekat dengan anda bagi memberikan keselesaan dan ketenangan.

Bengal

6# Bengal
Kucing Bengal adalah hasil dari kacukan kucing tempatan biasa dan harimau bintang asia (Asian Leopard Cat-ALC). Bengal adalah kucing yang bersaiz sederhana dan besar. Seperti yang selalu dilihat, Bengal diminati kerana keunikan warna dan keunikan corak bulunya yang tidak tumpah sepeti anak harimau. Sangat aktif dan gemar bermain. Baka jenis ini hanya rapat dengan pemiliknya.

Russian Blue

 7# Russian Blue
Berada dalam kategori kucing termahal, Russian Blue merupakan kucing yang berasal dari Rusia dan cukup terkenal dengan gelagatnya yang aktif. Russian Blue merupakan baka yang mudah bergaul dengan haiwan peliharaan yang lain termasuk anjing. Memiliki bulu yang pendek dan sangat pandai menjaga kebersihan, baka jenis ini sangat sesuai dijadikan pilihan bagi individu yang mempunyai alahan terhadap kucing.


So, no more excuses to not keep cat in your house! Meoww


Tiada ulasan

Imej tema oleh moorsky. Dikuasakan oleh Blogger.