Header Ads

Panduan Menghadapi Kelahiran Anak Kucing


Menanti kelahiran anak kucing pertama memang mengujakan. Setiap pemilik haiwan peliharaan perlu mengambil tahu tentang beberapa perkara asas antaranya persiapan sebelum kelahiran dan persediaan ketika proses kelahiran. Ikuti panduan yang Haimeow ingin kongsikan kali ini.

Umumnya kucing akan bunting dalam tempoh 63-65 hari. Disebabkan tempoh bunting hanyalah sekitar sembilan minggu, maka segalanya akan berlaku dalam keadaan singkat. Antara tanda-tanda yang kelihatan adalah kucing lebih berselera makan, puting susu menonjol serta kemerahan iaitu sekitar dua minggu selepas mengawan. Perutnya akan menonjol dan semakin lama semakin membesar.

Anda boleh membawanya ke klinik haiwan untuk pemeriksaan lanjut. Secara purata kucing akan melahirkan 3-4 ekor anak. Namun, ada yang hanya dua ekor bagi kucing yang pertama kali bunting ataupun boleh jadi enam sekaligus. Apa-apa pun, tahniah anda bakal jadi ‘datuk’ atau ‘nenek’!

PERSIAPAN SEBELUM KELAHIRAN
Sediakan kotak kosong yang dialas atau tempat yang selesa untuk si ibu melahirkan anaknya. Kebiasaan ibu kucing lebih tertumpu pada kawasan yang gelap dan tidak mudah dilihat untuk melahirkan anak.
Sewaktu melahirkan anak, ibu kucing tidak selesa jika persekitarannya terlalu terbuka dan mudah didekati kucing lain.

KETIKA KELAHIRAN
Setiap ibu kucing akan menjilat dan membuang lendiran yang melekat pada anak kucing, namun jika tidak, risiko anak kucing akan mati lemas adalah tinggi. Sekiranya situasi ini berlaku, pemilik kucing perlul campur tangan untuk mengelakkannya mati.
Anda boleh membersihkan selaput itu dengan kain lembut sehingga kering dengan cara mengosokkanya agar dapat meransang anak kucing itu untuk bernafas. Pastikan hidung kucing juga tidak tersumbat dengan lendir dengan cara menyedut sisa lendir itu bagi memberikan ruang untuk anak kucing bernafas.

KESULITAN KETIKA KELAHIRAN
Selain itu, anda sebagai penjaga perlu menyediakan kelengkapan seperti sarung tangan, gunting yang telah steril (bebas dari kuman), penyepit, kapas dan sedikit iodin sebagai langkah awal sekiranya ibu kucing gagal memotong tali pusatnya. 


SELEPAS KELAHIRAN
Ketika  menjaga ibu kucing selepas kelahiran, anda perlu berhati-hati dalam mengendalikan anak-anaknya kerana takut ibu kucing akan menjauhi anak kucing jika bau anda melekat pada badan anaknya. Terdapat ibu kucing yang bertindak agresif sekiranya ‘benda asing’ cuba mendekatinya anaknya.
Selain itu, sediakan makanan dan minuman yang cukup bagi kucing anda. Si ibu akan kehilangan tenaga, protein dan vitamin selepas melahirkan anak. Makanan yang berkhasiat dan bersih untuk si ibu agar dia dapat menghasilkan susu yang mencukupi untuk si bulus kecil. 

Tiada ulasan

Imej tema oleh moorsky. Dikuasakan oleh Blogger.